Skip to main content

LVO Academie

De LVO Academie, een samenwerking van de zes Leidse tuinverenigingen, organiseert dit jaar 10 workshops. Hieronder vind je een overzicht van de workshops.

Als je wilt deelnemen aan een workshop, kun jij je hiervoor inschrijven. Als je op de link Lees meer klikt van de workshop kom je op een pagina terecht waar jij je kunt inschrijven. Deelname aan een workshop is gratis.

Mocht je vragen hebben over een workshop, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De LVO Academie wordt georagniseerd door: Gert Lafeber (LVO), Clarice Tjon A Sin (Oostvliet), Judith Uiterwijk (OTV), Ine Wiersma (Zonneveld), Eveline Kamstra (Zonneveld), Hans Bos (Ons Buiten), Alec Litte (Ons Buiten), Roselyne (Roomburg) en Sophie Deahl (Cronesteijn).

Programma 2024

4 april 2024 19:30 uur Tuinvereniging Cronesteyn

Tijdens een bijeenkomst zullen we met het vertonen van een film van het leven onder het maaiveld inzicht geven in het leven van dieren onder de grond. Ook nemen we je mee in de wijze waarop u de tuingrond op een gezonde manier kunt bewerken en het bodemleven kunt stimuleren.

13 april 2024 10:00 uur Tuinvereniging O.T.V

In deze workshop krijg je informatie over het telen van eenjarige plukbloemen. Je krijgt onder andere uitleg over: zaaien, grondsoorten, oogsten en welke bloemen geschikt zijn als plukbloemen. Daarnaast leer je ook waarom bloemen in je tuin belangrijk zijn voor dieren. Neem zaaitray of potjes mee

20 april 2024 13:00 uur Tuinvereniging Oostvliet

Je leert in deze workshop veel over de juiste samenstelling, temperatuur en kwaliteit van compost. Compost is essentieel voor een gezonde bodemstructuur en biedt overvloedige voeding voor je tuin. Het is een eenvoudige manier om de voedingsstoffen terug te geven aan je planten, waardoor je een duurzame kringloop creëert en geld bespaart op dure meststoffen.

20 april 2024 14:30 uur Tuinvereniging Oostvliet

Met behulp van allerlei spulletjes ga je op zoek naar de kleine beestjes die in het aanwezige bodemmateriaal te vinden zijn. Daarna kun je ze beter bekijken met een loep, loeppotje of microscoop.

23 mei 2024 19.30 uur Cultuurhuis de Paulus

Door Douwe Sikkema van “Ontdek natuur met Citizen Science” Tuinders en natuur, vaak wil je weten welke plant of welk dier je tegen komt op de tuin of het complex tijdens het tuinieren. Daarvoor kun je de app ObsIdentify gebruiken. Zo krijgen we over een langere periode overzicht over de ontwikkelingen van de natuur op de volkstuinen in Leiden.

1 juni 2024 14.00 uur Tuinvereniging Ons Buiten

Deze middag neemt Marc Siepman ons mee de bodem in en vertelt over de ongelofelijke diversiteit aan organismen en de complexe relaties tussen al die organismen. Bijzondere aandacht is er daarbij voor schimmels. We leren meer over het belang van al het leven in de grond van onze tuinen en hoe we dit leven kunnen beschermen en de biodiversiteit vergroten.

29 juni 2024 14.00 uur Tuinvereniging Ons Buiten

Regelmatig “natte voeten” en een kurkdroge tuin. In de toekomst zullen we hier nog meer mee geconfronteerd worden. Welke maatregelen kan je treffen om wateroverlast en verdroging te voorkomen? In deze bijeenkomst krijg je antwoord op de vraag en bestaat er de mogelijkheid om met andere tuinders tips uit te wisselen om je tuin (nog) klimaatbestendiger te kunnen maken.

22 september Tuinvereniging Roomburg

Snoeien, doet Groeien, Bloeien en Oogsten
Tijdens deze bijeenkomst zullen we de belangrijkste technieken en principes van het snoeien bespreken. Hierna kun je zelfverzekerd aan de slag op de eigen volkstuin. We zullen onderwerpen behandelen als tijdstip van snoeien, snoeiwijze, snoeigereedschap en hoe je duurzaam de gezondheid en productie van fruitbomen en struiken kunt verbeteren.

19 oktober 2024 9:30 uur of
26 oktober 2024 9:30 uur Tuinvereniging Cronesteyn

'Hey buurman, kan ik je even spreken?’

Al snel loopt je rol als bestuurder/commissielid en je rol als medetuinder door elkaar. Dat kan irritatie opwekken en bij jouzelf het gevoel geven dat je niet meer ‘vrij’ over je eigen tuin kan lopen. Je gaat als bestuur of commissie inspiratie en ideeën opdoen aan de hand van voorbeelden bij andere tuinverenigingen. Doel is jullie inzicht en concrete handvatten op te laten doen die bijdragen aan een zorgvuldige aanpak en beter verloop van serieuze gesprekken.

20 oktober 2024 Tuinvereniging Roomburg

In deze workshop leer je over wat er rond en in sloten allemaal leeft en groeit, hoe dat met elkaar samenhangt en welke invloed de waterkwaliteit heeft.